МОН

Г-н Салво Сотиле от училище „Джилиополи“, Италия гостува в комплекс “Светлина“

Обменът на образователни практики по международната програма за цялостно развитие и интегрирано обучение Педагогика 3000 все повече набира скорост в „Светлина“. Интересът към училището и детските ни градини като реализатори на иновативни и ефективни образователни практики все повече предизвиква интерес у колегите ни в чужбина и гостът ни г-н Сотиле от Италия ни гостува, за да покаже типичните образователни практики за обучението на децата по Педагогика 3000 в тяхната страна, както и да почерпи опит от нашите. В разговор г-н Салво Сотиле споделя, че холистичните техники, които практикуваме и в двете страни са носители на изключителни ползи за обучението и развитието на децата. Излизането сред природата, взаимодействието с нея, грижите към нея имат добротворен ефект сред децата и им дават възможността да се учат от нея и да се чувстват спокойни, щастливи и мотивирани посредством ученето чрез преживяване и практикуването на зазимяващи техники.

Ефектът от проект-базираното обучение върху подрастващите също може да се отбележи като много положителен. По тази причина както ние в „Светлина“ така и педагозите в „Джилиополи“ търсят различни методи да ги практикуват и разширяват. Освен проектите в класната стая, изнесените сред природата стават все по-ефективни, в които децата попадат в естествената среда на обучението чрез собствен опит в холистичните дейности. Сходно с нашата практика, италианската образователна институция има лагери и зелени училища, които дават възможността на подрастващите да се почувстват като част от природата по отношение на обучение, синхронизиращи практики, удовлетворение от себе си и света. Ето и едно видео как в Италия се реализира всичко това:

https://www.youtube.com/watch?v=pcDFyztVKvk

По време на гостуването си в ЧОУ „Светлина“ г-н Салво Сотиле присъства на интерактивен урок по мисловни карти групата на предучилищен клас 5 г. в детска градина „Симеоново“. Децата показаха нагледно и в практика иновацията на ЧОУ „Светлина“ в областта на mind mapping и демонстрираха на нашия гост от Италия как все още нечетящите и непишещите деца могат да структурират познанията си в дадена сфера или да учат по дадена структура.

Основателят на италианското училище направи посещение и в часовете на учениците. Интегрирането на различните учебни предмети, билингуалното обучение и разнообразните методики много впечатлиха госта ни по програмата Образование 3000 и той сподели, че е научил много нови и впечатляващи неща.

В хода на образователния обмен, г-н Сотиле проведе интерактивен урок по италиански език и показа практиките в обучението, които прилагат той и колегите му в „Джилиополи“. Посещението продължи с уъркшоп с учениците на „Светлина“, реализиран от нашият гост, който разказа повече за своето училище, образователните практики в него и за учениците в Италия. Не пропусна да демонстрира често практикувана холистична обучителна техника за тяхната институция, а именно био-кулинария, като обясни на подрастващите не само технологичното изпълнение на плодовата изненада, но и ползите, които носи и защо е необходимо да готвим и да се храним здравословно.

Благодарим и на нашите доброволци, които усърдно се включиха в организацията и провеждането на международния проект и ги приветстваме да продължат да са така успешни и за напред.