МОН

Борислав Любомиров: „Възхищавам се на мисията на „Светлина“ да превърнат образованието в истинска ценност.“

Горди сме да Ви представим един от учителите на ОГ „Светлина“ в различно амплоа.
Борислав Любомиров е автор на романа „И бащите имат сърца“. В него младият автор разглежда темите за семейството, детското развитие, родителството, отношенията между деца и родители, както и проблемите на децата в различни възрастови групи.
 

Моля, представи се с няколко думи.

Казвам се Борислав Любомиров. На 24 години. Учител по професия и писател по сърце. Обичам да пиша. Правя го от малък. Това е моят начин да се изразявам и да се справям с чувствата си. Да стигам до себе си и да се разбирам по-добре. Още от малък исках да помагам на другите, да ги водя и да ги виждам как процъфтяват. Именно заради това избрах и учителската професия. Откривам висш смисъл в това да бъда учител. Когато съм край децата се чувствам завършен, щастлив – чувствам се сякаш пиша в реално време.

Как се зароди идеята да напишеш книга?

Тази идея не е моя, а е на цялото ни общество. Смятам, че всеки един от нас, без значение възраст, пол и семейно положение, трябва да има отношение по темата. Отношенията между деца и родители са цяла отделна област от нашия живот, която ние често подценяваме, не разбираме, а от там се пораждат и проблеми, които вече са се разраснали на глобално ниво. Писането винаги е бил моят начин да изразявам отношение и да стигам до другите. Това е моят начин да дам гласност на темата и да предизвикам размисъл у хората.

Защо избра това заглавие?

Проблемът с присъствието на бащината фигура в семейния живот не е от днес и от вчера. Патриархатът, продължил твърде дълго време, е изградил един модел, който е бил зависим от тази социална структура. Сега живеем във време, плодородно за промени. Отсъствието на бащината фигура в семейния живот води до големи проблеми в изграждането на човешката личност. Изпитал съм го. Минавал съм през различни състояния на отчуждение. В един момент обаче започваш да се замисляш, че не си единствен. Че това е проблем на цялото общество, а не трябва да е така. На пръв поглед изглежда, че тази книга е писана от името на бащите, но всъщност тя е книга и от името на децата, които имат нужда от своите бащи.

Споделяш, че „Родителството не трябва да се случва случайно – то е специфична социална роля, която изисква определени умения. Ето защо не всеки човек трябва на всяка цена да стане родител“. Това е смело изказване. Кое го провокира?

Живеем в такъв свят, че всеки от нас изпълнява множество социални роли. Всички те са обвързани с отговорности и нужда от набор от умения. Когато обаче става дума за родителството, съвестта е единственото средство, което може да подсигури успешното ни реализиране като родители. Смятам, че един родител трябва да познава добре детската психика и да има представа за различните етапи в детското развитие. Само така той би могъл да се свърже с детската душа, да я предпази от негативните влияния и да я поведе напред. Децата са цял един нов свят, в който човек навлиза. Те променят всичко. Такава промяна според мен трябва да се случва съзнателно, обмислено. Колкото по-подготвен е един родител, толкова по-полезен може да бъде за децата си. Обаче това далеч не е достатъчно. Един родител трябва да бъде изградена личност, която има умения за саморефлексия, изразява чувствата и мислите си ползатворно и има отношение към заобикалящия го свят. Чак тогава тази личност може да бъде родител и да помогне на друга личност по същия този нелек път.

Защо избра Образователна група „Светлина“ за старт на своята кариера като учител?

Като част от образователна група „Светлина“ аз се чувствам спокоен, уверен и оценен. За мен като учител е много важно идеите ми да срещат разбиране. Живеем във време на реформи. Образователната ни система предстои да се изменя. Възхищавам се на мисията на „Светлина“ да превърнат образованието в истинска ценност. Отношението им към учениците е това, което ме спечели. В центъра на училищните им политики са децата, тяхното благополучие и успешно развитие. В „Светлина“ аз мога да творя, да се развивам, да се уча от професионалисти, да бъда проактивен и да имам роля в промяната на образователната ни система.

Какво би казал на хората, които планират да създадат семейство скоро?

Бих им казал, че децата са един нов, изключително красив и изпълнен с щастие свят. Потапянето в този свят е като едно приключение, което придава на живота нов смисъл, нови цветове, превръща го в безценно преживяване. Вашето дете ще бъде част от едно поколение, пред което има много отговорности, но и много възможности. Това е чудесно, но и много отговорно. Бъдете отговорни и обмислете добре решението си. Обичайте себе си, грижете се за чувствата си и винаги се старайте да превръщате конфликтните ситуации в ползатворни дискусии. Това ще видят децата ви, от това ще се учат и на това ще научат своите собствени деца. Смятам, че в това се крие истинският смисъл на родителството.