МОН

Виктор Игнатов – победител в Националния конкурс за детска рисунка „Рицарят в мен“ за 2017г.

Шестокласникът Виктор Игнатов е победител в Националния конкурс за детска рисунка „Рицарят в мен“. Виктор получи грамота и едногодишна стипендия за представянето си.

На специална церемония на 1 юни 2017 година, само пет талантливи деца от цяла България получиха грамоти и стипендии от Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим – Велик приорат България. Учениците бяха наградени за отлично си представяне в третия национален конкурс за рисунки на тема „Рицарят в мен”. Петимата автори получиха еднократни стипендии от 1000 до 1500 лева.  Средствата за наградите връчени на младите таланти бяха събрани на традицонната благотворителна лепта от последната среща на рицарите тамплиери в гр. Пловдив. Най-добрите творби бяха показани на специална изложба в града по тепетата.

Какво е да си съвременен рицар в борбата за съвременните каузи? Какви са днешните битки и как се постигат победи в тях? Рицарите са познати като исторически образи, които се борят за доброто, което винаги побеждава злото. Те винаги притежават волята, милосърдието и протегнатата в точния момент ръка. За всичко това разказват децата в своите рисунки. Чрез отворени сетива за един добър и красив свят – свят, в който рицарите не се борят само с вятърни мелници.

Победителят в Националния конкурс за детска рисунка „Рицарят в мен“ за 2017г. Виктор Игнатов, възпитаник на ЧОУ „Светлина“, реши да сподели вдъхновението, мечтите и успехите си.

Моля да се представиш и да ни разкажеш повече за себе си.

Аз се казвам Виктор Игнатов и съм ученик в седми клас в училище „Светлина“, гр. София. Приятно ми е да се занимавам със спорт и изкуство. Посещавам тренировки по плуване и лека атлетика. Обичам да рисувам, да чета и да проектирам модели на коли. Вече имам авторски песни, една книга и един филм. Любимата ми видео игра е „AFA 17”.

Как реши да участваш в Националният конкурс за детска рисунка „Рицарят в мен“, в който си постигнал голям успех тази година?

Беше един вторник, в който учителката ни по изобразително изкуство в ЧОУ „Светлина“ ни предложи да участваме в конкурса за рисунка „Рицарят в мен“. В този момент, не си давах сметка за това колко голям е този конкурс и дори не знаех какво да нарисувам. След кратък размисъл, взех решение да нарисувам голяма картина с много цветове.

Какво беше твоето вдъхновение за участието ти в конкурса?

Това, което ме доведе до участието ми в конкурса е любовта ми към рисуването, а това, което истински ме вдъхнови са каузите в защита на изчезващите животински видове и така стигнах до идеята за кит, излязъл на брега на морето.

Такава ли е темата и на твоята рисунка?

Да, моята рисунка изобразява кит, който е излязъл от океана и хората са му се притекли на помощ, за да се върне обратно във водата. Това е идеята ми за съвременна рицарска постъпка, пресъздадена с бои и пастели.

Какво отличие получи в конкурса и как се почувства, когато научи за признанието?

Когато научих, че съм измежду първите пет деца в България, отредени за победители в конкурса, много се зарадвах. Почувствах се горд от себе си и моята рисунка и реших, че ще продължа и за напред участията си в подобни конкурси.

Какъв мечтаеш да станеш, когато пораснеш?

Мечтая, когато порасна да стана кино-режисьор или инженер. Все още се колебая, но времето ще покаже.

Какво би пожелал на другите деца, които са поели пътя да следват на мечтите си?

Пожелавам на всички деца да следват мечтите си без никакви колебания. Да вярват в себе си, в успеха си и никога да не се отказват!

Желаем на Виктор и той самия да продължава безотказно да се бори за успехите си и постигането на детските си мечти и пътят му нагоре да бъде осеян от още много рицарски постъпки и добри дела.