МОН

Есенен лагер за детска градина

HISTORY CAMP, есенен лагер, 2015 г подходящ за деца над 3 годишна възраст

 Хотелското настаняване ще бъде в затворен комплекс „Енчеви странноприемници”,гр.Златоград, http://www.enchevistrannopriemnici.com/

В планината на Орфей

Тръгване от София и спиране на Бачковския манастир за обяд и почивка, а после продължаване до Златоград. Настаняване в хотела, вечеря и ранно лягане.

     Вторник е ден за разходка из етнографския комплекс на  Златоград по малките улички с дюкянчета и различни занаяти. Ще видим как действа валявица, тепавица и воденица. Дори да не запомнят тези думички, децата ще попият емоционално атмосферата и по-късно в училищните часове тази памет ще даде траен резултат. Ще посетим и ще имаме обучение в гайтанджийница, където ще си измайсторим гривнички. Следва обяд и заслужена следобедна почивка, после закуска и свободни игри.

    Сряда е ден за друг вид работилница. Всяко дете ще се докосне до истинско грънчарско колело, а след следобедната закуска ще могат да оцветят своите съдове или глинени пана.

         Четвъртък е денят за история/ разходка до параклиса „Св.Екатерина”/, но и за активен спорт сред красивата природа на Рoдопа планина. Ще търсим растителни видове, типични само за нея, защото Родопите са най-старата суша на Балканите. След закуска ще се забавляваме с игри отпреди 100 години   .

           В петък след сутрешна закуска тръгваме за Перперикон. Малките ни възпитаници ще посетят само част от комплекса, за да имат време за почивка и беседа от преживяванията си през седмицата. Обяд на яз. Кърджали. Тук ще имаме панорамна гледка към него и ще научим основното за строителството на язовирите, „тези малки планински морета” и за тяхното значение за хората. Следва тръгване за София със спиране за следобедна закуска и почивка. Очаквано пристигане пред училището ни около 18.30 ч .

        По време на престоя ни ще опитаме родопски специалитети: клин, пататник, гювече.

  Автобусът ще бъде на разположение на „Светлина” през цялото време.  Ние си запазваме правото за промени според метеорологичните условия в тази седмица. Осигурено е денонощно присъствие на медицинско лице.

      В цената  е включено четириразово хранене на ден, хотелска услуга и туристическа такса, екскурзоводско обслужване, вода, по време на всички пътувания и хранения, транспорт за целия период с престой на автобус и шофьор, застраховка.

   В цената не са включени билети за музеи / до 5/6 лева/.

   В една от работилниците на етнографския комплекс се продават стилизирани български фолклорни носии за момчета и момичета за различни възрасти с цени между 60 и 120 лв според възрастта. Родителите, които желаят да посетят заедно с децата си събора в Жеравна в средата на август, могат да се възползват. Там изискването е всички допуснати, малки и големи, да бъдат облечени като старите българи. Интересното на този събор е, че децата ви могат да упражняват и английския си.

ПОСЛЕДЕН СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ – 17.09.15 г.

 Качването на детето в автобуса на 5.10.15 г ще става САМО с медицинска бележка от личния лекар, че детето е здраво и не е в контакт с ОВИ според Наредба на МОН за организиран отдих на деца и ученици. Без наличието на тази бележка, независимо, че родителят е платил пълната такса за лагер, детето НЯМА ДА БЪДЕ ИЗПРАТЕНО НА ЛАГЕР. Бележката може да бъде предадена в офиса на „Светлина” или на съответния учител по базите и предишната седмица с дата на преглед 1 или 2 октомври.