МОН

Кралската школа по музика и обучението чрез музика в комплекс „Светлина“

Все повече изследванията показват, че ползите за децата не са само в това дали те ще могат да свирят и ще овладеят музикален инструмент, а че заниманията с музика развиват тяхната самодисциплина, тяхното внимание към детайлите, концентрацията им, както и техните емоционални качества. Също така, последните неврологични изследвания много ясно говорят за това как музиката развива различните дялове на мозъка. Учениците в иновативно училище „Светлина“ изучават китара по системата, по която се учи в Кралските музикални училища в Англия и съответно имат възможността да получат диплома от там, когато се явят на годишните изпити.

Това е най-голямата световна институция за присъждане на музикални квалификации. Включва  четирите кралски  училища – две музикални училища и две музикални академии във Великобритания. Патрон на организацията е Нейно Величество Кралицата на Англия, а президент на организацията е принцът на Уелс. Изпитите се провеждат в различни държави по различни предмети и организацията има годишно над 600 000 студенти.

Ако учениците, в бъдеще, отидат в университети в други страни в Европа , тези дипломи, които те получават се признават за кредити в университетите. Те са акредитирани в Англия и се признават при кандидатстване в английските университети , както и при обучение там така, че и от чисто формална страна, също тези дипломи носят множество ползи.

Системата за обучение на Кралските музикални училища води до цялостно развитие на децата и тези, които преминат през всичките нива на средното образование по тази система, излизат с доста добри музикални умения.

Изпитите по китара включват четири части: свирене на пиеси от различни епохи, четене на нотен текст от пръв поглед, различни технически упражнения, както и така наречения слухов тест, който е свързан с възприятието на музиката и различни нейни характеристики.

Комплекс „Светлина“ има специално отношение към децата със специални образователни потребности. Тази политика е насочена към тяхното цялостно развитие и удовлетворение. Поднасянето на информацията и изискванията към тези деца, чрез получаване на въпросите по адекватен начин, им дава възможността без проблемно да бъдат оценени наравно с всички останали.

Вижте : https://my.pcloud.com/publink/show?code=XZIxQJ7ZgirRrp9MIKBg7LYgs6SVWHf5a5hy