МОН

Образователна група „Светлина“ с награда Employer Branding Excellence

Днес ще поговорим за една наша победа като образователна институция с нашия HR мениджър Николета Бориславова.

 

  1. Разкажете ни малко повече за наградата, която Образователна група „Светлина“ спечели на Годишни награди Employer Branding Awards 2021?

 

Решихме да участваме спонтанно, но имахме „точният“ проект за това и нещата се получиха естествено. Платформата Edutalents се роди като идея, олицетворяваща в най-пълен смисъл съвременното понятие за “agile”  работодателски подход. Ръководството на “Светлина” прояви визионерство и реализира успешно една добра практика за създаване на трудова заетост във време на криза.

Наградата е особено ценна, защото ни нарежда като име сред утвърдени организации с традиции в развитието на своите процеси по управление на човешките ресурси. ОГ “Светлина“ е в началото на този свой път, но стартът ни е силен

 

  1. С какво е по-специален/различен проекта Edutаlents.me?

 

Ще отговоря на въпроса през призмата ми на професионалист по управление на човешките ресурси. Проектът е особено важен за развитието на нашата образователна група точно в този нестабилен пандемичен период. Това е така, защото и служителите, и нашите родители, имат нужда от подкрепа, от допълнителни ресурси, с които да продължат напред. Платформата е шанс за наши колеги да се провокират лично и да развият допълнителни свои компетенции, докато подготвят записването на видеата. Това развива не само професионалната им компетентност, но и личностовия им профил и по-специално презентационните им умения, способността им за взимане на решение, гъвкавостта им по повод променящата се среда.

 

  1. Кое е най-ценното качество, което може да има един работодател, за да бъде отличен ( с ударение на „чен“)?

 

Пак в контекста на днешното време, работодателите трябва да са гъвкави и да имат изключително човешко лице. Гъвкавостта трябва да е във всичко – от управлението на ежедневните оперативни казуси, до цялостната стратегия на организацията. Последните тенденции в мениджмънта и на хора, и на процеси, определя лидерите като фигури, които много повече имат ролята на съветници и обучители, които са фокусирани върху развитието на служителите си и върху тяхната подкрепа.

 

  1. Планирате ли участие на ОГ „Светлина“ в бъдещи мероприятия, които още повече да допринесат за развитието на работната атмосфера в позитивен план? 

 

Да,  през април тази година планираме участие в още един сериозен международен форум на същата тема, свързан с развитието на нашата работодателска марка – Employer branding all stars. Този фокус на “Светлина” е свързан с цялостното ни HR стратегическо планиране и убеждение за нуждата да инвестираме в името си на един все по-надежден и авторитетен работодател. Редно е да припомним, че още от своето създаване преди 21 години, образователната ни институция определя за основна своя ценност, именно своя екип.

 

  1. Какво бихте желали да кажете на служителите на ОГ „Светлина“?

 

Радвам се на енергията и професионализма им, и най-вече на невероятната им способност да се адаптират към промени. В малко организации този процес се случва с такава гладкост и лекота, както в “Светлина”. А това говори, че с години екипът е воден в посоката на иновативност и креативност, както в оперативната, така и в стратегическата си работа. Желая на колегите много сили и вдъхновение, за да успяват все така да гледат на неравностите, през които всички минаваме, като на осъзнати нови възможности за лично развитие и път.