МОН

“Светлина” с проект в подкрепа на кампанията на WWF – “Живот без пластмаса – мисията възможна”

Със започването на новата учебна година в Иновативно частно основно училище и детски градини „Светлина“ започва и новата мисия на ученици и учители, а именно „Живот без пластмаса – мисията възможна“. Инициативата е в подкрепа на световната кампания на World Wildlife Fund (WWF), чиято идея е да се прекрати използването на пластмасата под всякаква форма, особено когато става въпрос за многократна употреба.

Част от нашата дейност е грижата за здравето както на нашия екип, така и за здравето на децата в “Светлина”. В подкрепа на нашата мисия и в подкрепа на кампанията “Живот без пластмаса”, от началото на тази учебна година въведохме използването на стъклени бутилки за вода, като се спряхме на специалните бутилки “Флашка”. Тяхното стъкло се обработва с т.нар. TPS технология /технология за програмиране на силиций/, която променя структурата на водата в рамките на 5 минути. С изменената структура, водата става подобна на изворната вода, като вкусът й става по-добър, а генотоксичността й намалява с 45%”.

През последните десетилетия пластмасата се е превърнала в неразделна част от ежедневието на всички хора, заради нейната лекота, ниска цена, дълготрайност и способността ѝ да приема всякаква форма. Прекомерната употреба на излишна еднократна пластмаса е продиктувана от погрешното схващане, че тя е по-хигиенична и по-евтина от други материали. Всъщност вредата, която нанася на заобикалящата ни пластмаса, се изразява в химикалите, с които се обработва, които могат да са токсични, радиоактивни и изключително вредни за човешкия организъм.

Осем милиона тона пластмаса завършват в световния океан всяка година, убивайки обитателите му и увреждайки морската екосистема. Нужни са стотици години, за да се разгради. При изгаряне пластмасата често отделя отровни газове, които не само са вредни за нас и околната среда, но и допринасят за глобалното затопляне. Нашата мисия е да бъдем отговорни към тези факти и постепенно да изградим навици, които ще се утвърдят с времето и ще променят средата, в която живеем.

Екипът на “Светлина” благодари на “Флашка” за това, че ни предоставиха инструмента и оръжието, с което да се борим срещу пластмасата!

Ние вече започнахме промяната, направи го и ти!