МОН

Детска градина

Обучението в Частен образователен комплекс „Светлина“ се осъществява по одобрена от МОН програма и авторска образователна програма на „Светлина“ с надграждане, за деца от две години и шест месеца до шест години.

Частна детска градина „Светлина“ е различното детско заведение, където има:

 • Малко на брой деца в група
 • Система за преодоляване на стреса
 • Индивидуална грижа и обучение към всяко дете
 • Интерактивно, екологично и творческо обучение
 • Прекрасни условия във всичките локации на „Светлина“. Модерно оборудвани материални бази с големи озеленени дворни площи, предразполагащи за уроци на открито, игри и много спортни занимания.
 • Паралелно обучение на два езика- български и английски език. С децата работят педагози нейтив спикъри, чийто майчин език е английски.
 • Втори чужд език по желание на родителя. Възможност за изучаване на немски, китайски, руски, испански, японски, арабски, хинди.
 • Изкуства: музика, приложни изкуства, танци, театър
 • Спорт: плуване, ски, зимни кънки, гимнастика, йога, танци, капоейра, футбол, айкидо, брейн джим и това не е всичко.
 • Изграждане на умения за работа в екип
 • Формиране на личностно самосъзнание, чувство за отговорност и дисциплина
 • Целогодишен мониторинг на всяко дете чрез диагностика от различни специалисти
 • Мултимедия и интерактивно обучение
 • Прилагане на „скандинавски” модел за общуване на децата с мъже преподаватели в ежеседмичното им обучение
 • Прилагане на модела „circle education”, при който активностите на децата не са само в една и съща стая през цялата учебна година
 • Активно и плавно приобщаване на децата към социално общуване и адекватно поведение с житейска устойчивост извън детското заведение.
 • Посещения на различни места в града ни с различни образователни и възпитателни цели.
 • Лагери в страната, скаут и сърф училища с обучителен, спортно- закалителен и развлекателен характер, целящи за развитие психоемоционална устойчивост и самостоятелност на децата. Най-малките участници в камповете на „Светлина“ са тригодишни деца, за които се изготвя специална програма.
 • Издаване на Свидетелство за завършен подготвителен клас
ОБУЧЕНИЕ- виж повече

Основна цел на екипа в Частен образователен комплекс „Светлина“ е да даде на децата възможността свободно да се разгърнат, без ограничения, чрез иновативната ни авторска програма. Цели се не само усвояване на умения и знания, и тяхната устойчивост, но и тяхното практическо приложение в условията на 21 век. Системата предоставя и участие на родителите в процесите на израстване на детето. Това според нас е ключът към успешната формула учител-дете-родител, която да разгърне творческия потенциал на децата. Програмата обхваща широк набор от направления:

 • Когнитивно развитие за логика, математическо мислене, памет, пространствено мислене, езикови знания, бърза реакция, концентрация, обща култура, развитие на ляво и дясно полукълбо на мозъка, четиринадесет вида интелигентност
 • Търсен баланс между развитие на интелекта от една страна, а от друга на спорт и изкуства в изключително разнообразие от чистия им класически вид до съвременното им интегриране
 • Комуникация, език и грамотност
 • Двигателно развитие, психоемоционално развитие, сензорно развитие
 • Социално развитие според възрастта и създаване на умения за истинско живо общуване
КЛУБОВЕ ПО ИНТЕРЕСИ - виж повече
Частен образователен комплекс „Светлина“ вярва, че всяко дете притежава талант в някоя област на човешкото познание. За това и разнообразието от активности в предучилищна възраст е от особено голямо значение както за откриването на талантите на децата, така и за развитието им в различните области. Именно затова освен авторската програма на „Светлина“ предлагаме и допълнителни клубове по интереси.

JUMP math
Jump Math е методика за преподаване на математика, разработена от Джон Мейтън – математик от Университета на Торонто. Основната цел е децата да разберат по-лесно математиката и тя да се превърне в любим техен предмет.

Арт академия
Арт академията е образователен проект, предназначена за деца и ученици от три до петнадесет годишна възраст. Младите художници ще имат възможност да рисуват, да експериментират и да се забавляват под грижите на специалисти от Националната художествена академия. Да общуват с действащи художници, приложници, занаятчии и други. Заниманията обхващат изящно и приложно изкуство, моделиране, графика и колаж, изкуство от рециклирани материали, природни инсталации с комбинирани техники от естествени материали.

Клуб „Театър и драма“
Клуб „Театър и драма“ е творческа лаборатория за работа с деца с артистични наклонности и интереси към изкуствата, танца и музиката, с импровизаторски възможности. Целта е откриването и развиването на млади таланти с качества и дарби, обогатяване на ценностната им система, развиване на художествен усет, образно мислене и въображение. Стремежът е чрез средствата на театъра и изкуството като цяло, да се подпомага учебния процес, но и да се постигне хармония между все още богатия вътрешен свят на детето и забързаното технократско съвременно общуване.

Клуб „ Музиката в детския свят“
Тук се водят занимания по пиано, синтезатор, китара (класическа и електрическа), бас китара, солфеж и барабани. Специалисти от Националната консерватория помагат на децата да изградят художествен вкус, да придобият знания и умения в областта на музиката. Школата има за цел да обогати общата култура на децата, като същевременно ги възпитава в човешка етика, вдъхва им кураж в собствените сили, тренира въображение и фантазия, дава възможност за изява на емоциите.

Клуб „ Танци“
Добро самочувствие, добрата спортна форма, финес и грациозност, изправена стойка, изящна походка се постигат и с помощта на танца. В клуба по танци децата могат да се запознаят с основите на класическият и модерен балет, народни танци, латино танци и зумба, огнени танци и др..А когато това се съчетае с грим, прическа и костюм, изживяването, въпреки сценичната треска, е запомнящо се , а по-късно придобитият опит отваря много врати.

Клуб „Добродетели“
Най-важната работа на родители и учители е да предадат на децата основните добродетели. В този клуб децата усвояват езика на почтеността и самоуважението, откриват различни пътища да изразяват себе си и да проявят морални избори.

Клуб „Ранно финансово възпитание“
Авторска програма, основана на бестселъра на Робърт Кийосаки „ Богато дете-умно дете“, както и забавления по детския му вариант на играта „Потоци пари”.
В този клуб децата развиват практически навици и умения, както и лидерски качества чрез много игри и забави. Обясняват се уж сложни неща като „Какво са парите”, как си служим с тях, как се управляват по лесен и интересен начин. Учим за различните професии, техните плюсове и минуси, както и за това какво е благотворителност и спестяване, каква е разликата между нужни и необходими неща. Все сложни въпроси, но с полезни отговори за материалното време, в което живеем.

Клуб „ Спорт“
Спортовете, които се предлагат като задължителни и допълнителни клубове са много и разнообразни. Семействата могат да избират измежду футбол, художествена и естетическа гимнастика, капоейра, айкидо, тенис на корт, кангу джъмпс, ски и сноуборд, зимни кънки, плуване, лека атлетика, туризъм.

Клуб „Brain gym“
Иновативен подход, който е основан на принципа, че съзнателното движение води до най-високи образователни резултати. Нов вид двигателна програма, която чрез интересни игри и забави неусетно развива максимално умственият капацитет на децата.

Външни лагери
През цялата година Частен образователен комплекс „Светлина“ организира лагери с различна интересна образователна тематика. Програмите са съобразени с възрастта на децата и обхващат различни равнища на развитие – образователни, възпитателни, спортни и други активности. Организират се Скаут училище, Сърф училище, Училище на науките / Science camp/, Историческо училище /History camp/.

ОРГАНИЗАЦИЯ НА УЧЕБНИЯ ДЕН - виж повече

Работно време от понеделник до петък, от 7:30 часа до 18:00 часа, както и удължено работно време според индивидуалните изисквания и потребности на семейството. Работим и по съгласуван график с родителите и изчакаме в края на деня, ако закъснеете да вземете своето дете.
Неработни дни са официалните празници на Република България, като предлагаме опция за грижа за децата, дори и тогава.
Учебната година в „Светлина“ е от 1-ви септември до 30-и юни. През месеците Юли и Август се организира лятно училище, със заплащане на дневна база.

ДНЕВЕН РЕЖИМсъобразен е с потребностите на възрастта от една година до две години и пет месеца, касаещи активните занимания, храненето и почивката.

07:30 – 08:45 часа Прием на децата.
08:45 – 09:00 часа Сутрешна гимнастика, йога, смехотерапия
09:05 – 09:30 часа Вкусна закуска
09:35 – 10:45 часа Образователни активности по авторска програма на „Светлина“ и програма по МОН
10:30 – 10:45 часа Закуска – плод или зеленчук / суровоядство /
11:00 – 11:45 часа Игри на открито
12:00 – 12:30 часа Топъл обяд
12:45 – 15:30 часа Следобеден сън
15:45 – 16:00 часа Следобедна закуска
16:15 – 16:45 часа Допълнителни занимания по интереси
17:00 – 18:00 часа Игри на открито и изпращане на децата.

ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ - виж повече
Индивидуален режим на хранене, съобразен с изискванията на семейството или педиатъра: при алергии, хронично заболявания и други.

Децата се хранят четири пъти на ден:

 • Сутрешна закуска
 • Междинна закуска с пресни плодове и зеленчуци
 • Обяд с тристепенно меню- супа, основно ястие, десерт
 • Следобедна закуска

Храната е пълноценна и изцяло съобразена с възрастовите потребности и нормативите на Министерство на здравеопазването. Нашата цел е да осигурим на децата правилно балансиран и здравословен хранителен режим, с включени много сезонни плодове и зеленчуци. Ранното привикване към природосъобразно хранене, както и добрите маниери на масата, също са сред нашите приоритети.

ТРАНСПОРТ - виж повече
Частна детска градина „Светлина“ предлага услугата специализиран детски транспорт от „врата до врата”. Транспортът бива еднопосочен или двупосочен. Услугата се заплаща допълнително извън такса обучение.
ПРИЕМ - виж повече
Прием в Частен образователен комплекс „Светлина“ се провежда целогодишно при наличие на свободни места. За целта е необходимо да се попълни онлайн формата ни за кандидатстване или да получим обаждане на посочения за връзка с приема телефон, или да се потвърди интереса със заявка в писмен вид на имейл: kinder.communication.manager@svetlina.net. При свободни места в съответната група ще се свържем с родителите за среща в избраната от тях локация.

Целта на срещата е родителите да се запознаят с политиките на „Светлина“, за да бъде по-ефективно партньорството им с детското заведение в името на децата. Целта на тези срещи от една страна е родителите да се разходят из базите и да се докоснат лично до атмосферата на образователната институция, а от друга, двете страни подробно да обменят мисли, политики, визия и ценности, които да бъдат следвани в полза на бъдещето щастие и успех на малкия човек.
Следващите стъпки са сключване на Договор за педагогически услуги, попълване на Форма за регистрация и осигуряване на определен набор от документи от родителите, включващи медицински изследвания, акт за раждане, декларации, подкрепящи политиките на „Светлина“. Непосредствено преди приема родителите получават авторска приказка на „Светлина“, с която помагаме предварително на децата при тяхната социализация, както и програма за родителите. В нея са събрани мнения и препоръки от много специалисти – психолози, педагози, социолози, както и родители за по-лесно и безпроблемно приобщаването в детския колектив. Запазването на място става чрез сключване на договора за педагогическа услуга и внасяне на сума, равна на една месечна такса.
При липса на свободни места се оформя Листа на чакащите, в която остават заявилите желание в онлайн формата или родителите изпращат имейл със заявка в писмен вид на имейл: kinder.communication.manager@svetlina.net.

Име и фамилия на детето

Име и фамилия на родителя

Дата и година на раждане

Предпочитана дата на прием

Предпочитана локация

Вашият Email

Вашият телефонен номер

ОБРАТНА ВРЪЗКА - виж повече
Частен образователен комплекс „Светлина“ има много добре развита система за обратна връзка към родителите, осъществявана по различни начини и с различни методи.

 • Устна обратна връзка – ежедневно с основните учители или седмична с оперативния администратор.
 • Електронна обратна връзка – всеки родител получава парола за достъп до личен профил на своето дете. В него се публикуват ежеседмично хранително меню, снимки от различни мероприятия и преживявания на детето, информация за предстоящи събития и празници на групата, както и любопитни факти и статии, свързани с образованието, здравето и възпитанието на децата.
 • В края на всяка седмица се публикува и седмичен рипорт изготвен по определени параметри.
 • В края на всеки месец, родителите получават месечен рипорт, който съдържа подробна информация за развитието на тяхното дете, неговите интереси, изяви и успехи. Учители и специалисти дават препоръки над какво да се обърне внимание в общуването с детето у дома.

Целогодишно се осъществява мониторинг на всяко дете и родителите. Има възможност три пъти в годината да проведат лична среща с директор или управител, който да обобщи наличните резултати от всички специалисти и учители.

Дни на отворените врати се организират веднъж в годината, в които родителите по желание могат да присъстват и пряко да наблюдават заниманията в детската градина. Насърчаваме положителните отношения между родители и преподаватели и така създаваме най-добрата позитивна среда за децата.

Проект „Моето семейство“
Този проект е свързан с интегрирането на семейството в живота на детето, в детската градина. Един път в месеца каним член от семейството на децата в групата, който споделя с нас неговата професия. Децата се запознават с предимствата и недостатъците на всяка професия, обсъждат се любопитни и полезни факти, свързани с конкретната тема.