МОН

Детска ясла

ЗА ДЕЦА ОТ ЧЕТИРИ МЕСЕЧНА ВЪЗРАСТ ДО СТАБИЛНОТО ИМ ПРОХОЖДАНЕ:

 • Индивидуални грижи с много любов.
 • Индивидуален дневен режим.
 • Индивидуален режим на хранене, съобразен с изискванията на семейството или педиатъра.
 • Сензорно и психоемоционално развитие.
 • Двигателна култура и закаляване.
 • Комуникации – вербално и невербално изразяване.

 

ЗА ВЕЧЕ ПРОХОДИЛИ ДЕЦА:

 • До дванадесет на брой деца в група.
 • Авторска програма за преодоляване на стреса и безпроблемно социализиране.
 • Задължителни образователни стандарти по програма на МНЗ от авторски колектив: Б. Калева, Н. Стойкова, Д. Димитров и други изявени в областта автори.
 • Ранно чуждоезиково обучение на английски език.
 • Частично обучение по метода на Мария Монтесори.
 • Логопедична и психологична диагностика.
 • Методики за запазване на вродената креативност и интуиция.

 

ОБУЧЕНИЕ - виж повече
Основна цел на екипа в Частен образователен комплекс „Светлина“ е да даде на децата възможността свободно да разгърнат безграничния си потенциал за развитие, без да им се отнема детството. Всяко дете има своя индивидуалност, която се изразява в индивидуален темп на развитие, специфични заложби, интереси, потребности, темперамент и характер. Нашият екип от многостранни специалисти отчита всичко това и цели да изгради такъв начин на работа, който да стимулира детето в зависимост от неговите специфични особености.

Обучението в Частен образователен комплекс „Светлина“ се осъществява по одобрена от МОН програма, надградена с иновативна авторска програма на „Светлина“. Обучението се провежда билингвално /двуезично/ с български и английски език.

Образователната институция предоставя участие на родителите в процесите на израстване на децата. Това според нас е ключът към успешната формула учител-дете-родител, която да разгърне творческия потенциал на децата.

Образователната програма обхваща широк набор от направления:

    • Когнитивно развитие – логика, математическо мислене, памет, пространствено мислене, езикови знания, бърза реакция, концентрация, обща култура, развитие на ляво и дясно полукълбо на мозъка, четиринадесет вида интелигентност
    • Комуникация – език и грамотност
    • Двигателно развитие, психоемоционално и сензорно развитие
    • Социално развитие според възрастта.
ОРГАНИЗАЦИЯ НА УЧЕБНИЯ ДЕН - виж повече

Работно време от понеделник до петък, от 7:30 часа до 18:00 часа, както и удължено работно време според индивидуалните изисквания и потребности на семейството. Работим и по съгласуван график с родителите и изчакаме в края на деня, ако закъснеете да вземете своето дете.

Неработни дни са официалните празници на Република България, като предлагаме опция за грижа на децата дори и тогава.

Учебната година в „Светлина“ е от 1-ви септември до 30-и юни. През месеците Юли и Август се организира лятно училище, със заплащане на дневна база.

ДНЕВЕН РЕЖИМ – съобразен е с потребностите на възрастта от една година до две години и пет месеца, касаещи активните занимания, храненето и почивката.

07:30 – 08:45 часа Прием на децата.
08:45 – 09:00 часа Сутрешна гимнастика, йога, смехотерапия
09:05 – 09:30 часа Вкусна закуска
09:35 – 10:45 часа Образователни активности по авторска програма на „Светлина“ и програма по МОН
10:30 – 10:45 часа Закуска – плод или зеленчук /суровоядство/
11:00 – 11:45 часа Игри на открито
12:00 – 12:30 часа Топъл обяд
12:45 – 15:30 часа Следобеден сън
15:45 – 16:00 часа Следобедна закуска
16:15 – 16:45 часа Допълнителни занимания по интереси
17:00 – 18:00 часа Игри на открито и изпращане на децата

ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ - виж повече
Индивидуален режим на хранене, съобразен с изискванията на семейството или педиатъра: при алергии, хронично заболявания и други.

Децата се хранят четири пъти на ден:

    • Сутрешна закуска
    • Междинна закуска с пресни плодове и зеленчуци
    • Обяд с тристепенно меню- супа, основно ястие, десерт
    • Следобедна закуска от детска млечна кухня

Храната е пълноценна и изцяло съобразена с възрастовите потребности и нормативите на Министерство на здравеопазването. Нашата цел е да осигурим на децата правилно балансиран и здравословен хранителен режим, с включени много сезонни плодове и зеленчуци. Ранното привикване към природосъобразно хранене, както и добрите маниери на масата, също са сред нашите приоритети.

ТРАНСПОРТ - виж повече

Частна детска градина „Светлина“ предлага услугата специализиран детски транспорт от „врата до врата”. Транспортът бива еднопосочен или двупосочен. Услугата се заплаща допълнително извън такса обучение.

ПРИЕМ - виж повече
Прием в Частен образователен комплекс „Светлина“ се провежда целогодишно при наличие на свободни места. За целта е необходимо да се попълни онлайн формата ни за кандидатстване или да получим обаждане на посочения за връзка с приема телефон, или да се потвърди интереса със заявка в писмен вид на имейл: m.ruseva@svetlina.net. При свободни места в съответната група ще се свържем с родителите за среща в избраната от тях локация.

Целта на срещата е родителите да се запознаят с политиките на „Светлина“, за да бъде по-ефективно партньорството им с детското заведение в името на децата. Целта на тези срещи от една страна е родителите да се разходят из базите и да се докоснат лично до атмосферата на образователната институция, а от друга, двете страни подробно да обменят мисли, политики, визия и ценности, които да бъдат следвани в полза на бъдещето щастие и успех на малкия човек.
Следващите стъпки са сключване на Договор за педагогически услуги, попълване на Форма за регистрация и осигуряване на определен набор от документи от родителите, включващи медицински изследвания, акт за раждане, декларации, подкрепящи политиките на „Светлина“. Непосредствено преди приема родителите получават авторска приказка на „Светлина“, с която помагаме предварително на децата при тяхната социализация, както и програма за родителите. В нея са събрани мнения и препоръки от много специалисти – психолози, педагози, социолози, както и родители за по-лесно и безпроблемно приобщаването в детския колектив. Запазването на място става чрез сключване на договора за педагогическа услуга и внасяне на сума, равна на една месечна такса.
При липса на свободни места се оформя Листа на чакащите, в която остават заявилите желание в онлайн формата или родителите изпращат имейл със заявка в писмен вид на имейл: m.ruseva@svetlina.net.

Име и фамилия на детето

Име и фамилия на родителя

Дата и година на раждане

Предпочитана дата на прием

Предпочитана локация

Вашият Email

Вашият телефонен номер

ОБРАТНА ВРЪЗКА - виж повече

Частен образователен комплекс „Светлина“ има много добре развита система за обратна връзка към родителите, осъществявана по различни начини и с различни методи.

    • Устна обратна връзка – ежедневно с основните учители или седмична с оперативния администратор.
    • Електронна обратна връзка – всеки родител получава парола за достъп до личен профил на своето дете. В него се публикуват ежеседмично хранително меню, снимки от различни мероприятия и преживявания на детето, информация за предстоящи събития и празници на групата, както и любопитни факти и статии, свързани с образованието, здравето и възпитанието на децата.
    • В края на всяка седмица се публикува седмичен рипорт изготвен по определени параметри.
    • В края на всеки месец, родителите получават месечен рипорт, който съдържа подробна информация за развитието на тяхното дете, неговите интереси, изяви и успехи. Учители и специалисти дават препоръки над какво да се обърне внимание в общуването с детето у дома.

Целогодишно се осъществява мониторинг на всяко дете и родителите. Има възможност три пъти в годината да проведат лична среща с директор или управител, който да обобщи наличните резултати от всички специалисти и учители.

Дни на отворените врати се организират веднъж в годината, в които родителите по желание могат да присъстват и пряко да наблюдават заниманията в детската градина. Насърчаваме положителните отношения между родители и преподаватели и така създаваме най-добрата позитивна среда за децата.