МОН

WSC Svetlina 2018

НОВА ГОДИНА С НОВ СЕЗОН ПО ДЕБАТИ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

2018 ГОДИНА НАСТЪПВА, ПОСТАВЯЙКИ НОВИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРЕД УЧЕНИЦИТЕ В ИНОВАТИВНО УЧИЛИЩЕ „СВЕТЛИНА“

След много празници и поздравления, още от първите дни на вече настъпилата 2018 година, ставаме част от предизвикателства, които тя планира за учениците на „Светлина“, а именно започването на новия сезон на международното състезание по дебати на английски език. Софийският кръг тази година ще се проведе на 27 и 28 януари и отново ще събере участници в две възрастови състезателни категории от училищата из цяла България и от гостуващи отбори.

Международното състезание по дебати на английски език се провежда всяка година в около 50 държави по целия свят. Мотото на състезанието е да сплотява участниците и техните народи и да ги стимулира да откриват щастие и вдъхновение при научаването на нови неща от всички сфери на науката и живота. Целта на съревнованието е не само да мотивира учениците да постигат високи академични резултати и да умеят да показват успешно представяне пред своите опоненти и пред публика, но има и изграждащ характер в цялостния аспект на личностното развитие. Уважението към противниковия отбор и съдията, колективизъм и взаимопомощ в рамките на отбора и още много други са ценностните качества, които са в основата на концепцията на състезанието.

Във връзка с предстоящото участие на нашето училище в новото издание на съревнованието и усилената подготовка, която тече сред отборите ни, „Светлина“ беше горд домакин на нашия специален гост от Съединените Щати – Даниел Бардичевски, който пристигна специално от Лос Анджелис, за да се срещне и приветства нашите малки, но много мотивирани дебатьори и да им пожелае успешно класиране на международното първенство през 2018г. в Барселона, Испания.

Д. Бардичевски е основател на състезателния формат с история от десетилетия, чрез който мотивира децата да се чувстват изявени и удовлетворени, „изкачвайки върхове“. Затова и поставя пред тях цели да бъдат победители и да усетят какво е да бъдеш дебатьор, не където и да е, а в Университета Йейл, САЩ, който стои в основата на историята на дебата и е една от най – уважаваните образователни институции в целия свят. Самият Даниел е възпитаник на два от най-големите световни университети – Станфорд и Харвард и лесно дава насоки и безценни съвети на участниците от своя собствен опит.

За да бъдат класирани на световен кръг, учениците е необходимо да съберат минимум 20 000 точки на ниво отбор, като това условие важи и в двете състезателни категории – младша, за ученици от четвърти до осми клас, и старша, за девети-дванадесети клас. Отборите се състоят от по трима участника и мерят сили в четири състезателни компонента: дебатиране в три части, писане на есе, купата на учения и тест- предизвикателство. Успешното представяне на учениците по екипи, им дава възможността да бъдат излъчени за финалисти и да вземат участие на международния кръг.

 

 Тази година ЧОУ „Светлина“  ще вземе участие в състезанието, чиито талисман е алпаката, с пет отбора от по трима участника, на възраст от четвърти до седми клас, които ще се състезават в младша категория. Те се подготвят в няколко образователни направления: музика, изкуство, литература, социални дейности, човешки ресурси и взаимоотношения и други. Предизвикателството е сериозно, а емоцията незабравима, така, че младите дебатьори са залегнали над тетрадките. Започна и  допълнителната специализирана подготовка на учениците от „Светлина“ с началото на новата 2018 година. Дебатът, аргументацията и отборната подготовка са вече част от ежедневието на нашите малки възпитаници, устремени към предстоящото вълнуващо предизвикателство, наречено World Scholar’s CUP.

 

УСПЕХ НА ДЕБАТЬОРИТЕ ОТ ЧОУ „СВЕТЛИНА“!

НАПРЕД КЪМ СЛЪНЧЕВА БАРСЕЛОНА, НАПРЕД КЪМ УНИВЕРСИТЕТА ЙЕЙЛ!