МОН

History Sport School

lager

/ 16.05. – 20.05.16 год /

Лагерът ще се проведе в базата на затворен комплекс, отличен със знака „Автентична България” на 15 км от Стара Загора.  До него е и база ОНГЪЛ на лицензираните обучители и треньори от Багатур, където има възстановки на прабългарско селище с юрта, съответния за епохата бит и оръжия , както и ездови клуб. В програмата са включени: демонстрация на бойни умения и езда с костюми на прабългари от треньорите и старозагорски деца от школата на Багатур, езда сред природата за начинаещите, за вече яздилите – възстановка на битки, стрелба с лък в неподвижна цел– по желание, запознаване и с други старинни оръжия, фехтовка с меч и щит, хвърляне на копие, часове по спорт с елементи на джудо и карате за учениците. Ще имаме вечер с драматизация с костюми по легенда с участието на всички деца от 2 до 12 години. В три от вечерите в ще се прожектират филми с историческа тематика: документални и игрални.  В аула ще има лекции и демонстрации за облеклото на прабългарите.

     Школата и нейните треньори имат дългогодишен опит с малки деца и ученици и са спазени всички условия за безопасност, съчетани с възпитаване на дисциплина и спортен дух. Децата ще бъдат разделени на 4 групи според възрастта, физическата си кондиция, уменията си за слушане и изпълнителност, както и желанието си да покажат съчетание на всичките видове интелигентност: тактилна, физическа, зрително-слухова, пространствена, когнитивна, логическа, индивидуализъм за наградата, но и екипен дух за отбора. Треньорите ще работят с групите на ротационен принцип. Седмицата завършва с фотосесия с прабългарско облекло, грамота и подарък: амулет „Багатур”.   Предвиден е поход в Стара планина над Мъглиж, по време на който учениците и треньорите ще си приготвим сами обяда си по подобие на предците ни – на огън , сред природата, т.е ще продължим политиката на „Светлина” по готварство: ,,Мога сам да си приготвя здравословен обяд“!

     В следобедните часове ще се провеждат крайните обобщителни тестове по човек и общество, човек и природа и английски език.

    Бойните изкуства развиват когнитивните умения на учениците, възпитават концентрация и уважение към противника, себеуважение – също, учат на търпение и екипност, тренират бързина и издържливост, действат като антидепресанти и установяване на хармония между дух и тяло. Надяваме се всяко едно от софийските ни деца да се върне закалено, заредено с още повече енергия от връзката ни с природата, физически изтощени от всекидневните двуразови тренировки по спорт и много горди, че сме българи – наследници на здрав, силен, смел и красив народ !

     След вечеря ще има занимания във видеозалата и интерактивни уроци.    В цената е включена и еднодневна екскурзия до Стара Загора със следната програма: посещение на амфитеатъра, на останки от най-старите рудници в Европа от петото хилядолетие преди Христа, на тракийското селище Берое и останки от римската крепост Улпия с уникалните мозайки и църквата „Св.Троица”, след обяда – посещение и игри в парк „Аязмото”, също – ще посетим зоопарка с представител от Багатур, който ще разкаже за най-важните животни в традициите на прабългарите и свързаните с тях легенди и ритуали.