Представяме ви, Георги Котарев – Ечо от 3б клас в ЧОУ „Светлина“. Той е участник в клуб  „Състезателна математика“ към своето училище и сребърен медалист от финала на Хонгконгскота Международна математическа Олимпиада HKIMO 2020, която се провежда всяка година. 

IMO – International Mathematical Olympiad – Международна олимпиада по математика е най-високият подиум на състезателната математика. Състезанието е с висока степен на трудност, особено за участници извън Азия, тъй като задачите, които се решават са доста по-различни от материала изучаван в България. В допълнение на това, отговорите се изписват задължително на английски език. 

  • Здравей Ечо, поздравления за огромния успех, който постигна на Международна математическа Олимпиада в Хонг Конг – HKIMO 2020. Колко малък беше, когато започна да се занимаваш с математика и колко време на ден отделяш за нея?

Занимавам се с математика от 6 годишен, като не всеки ден имам време да отделям за решаване на задачи. Преди всяко състезание, се подготвям по малко, но редовно и конкретно за това състезание, с помощта на учител. Олимпиадата в Хонг Конг беше много трудна и аз много се зарадвах, когато съобщиха, че съм спечелил сребърен медал!

  • Сигурни сме, че това е и твоят любим предмет в училище. Какво най-много харесваш в математиката? 

Математиката е моят най-любим предмет в училище. Много ми хареса, когато реша някоя трудна задача, която в началото ме е затруднила, а после съм намерил решението. Това ме прави щастлив!

  • Вторият срок на миналата учебна година премина като дистанционно обучение, у дома. Радваш ли се, че се върна отново в клас? И беше ли трудно за теб обучението онлайн? 

Радвам се, че сме в училище, защото приятелите ми са тук и сме заедно. Те най-много ми липсваха, когато учихме от вкъщи. Това което не ми харесваше на онлайн обучението е, че не винаги успявах да чуя и да разбера всичко, което казваше учителката, защото понякога децата говореха един през друг и ставаше шумно.

  • Тази учебна година е по-различна в училище, заради новите правила, които трябва да спазваме всички, като носена на маска, добра хигиена и спазване на дистанция. Лесно ли свикна с тях и има ли нещо, което те затруднява или не ти харесва? 

Аз свикнах лесно с всичко и правилата не ме затрудняват. Просто често забравях, че трябваше да си слагам маската, когато съм в училище и не съм в час, но учителите ни напомнят на всички деца и сега за никой от нас това не е проблем.

  • Какво би посъветвал децата, които обичат математиката и искат да успеят като теб? 

Най-важно според мен е да не бързаш, когато решаваш задачи и внимателно да си прочетеш условието няколко пъти. Също така, когато си готов е добре да си прегледаш отново задачите, за да провериш за грешки, защото това не е състезание по бързина, а по математика.

  • За финал на нашия разговор – за какво мечтаеш, какъв искаш да станеш като пораснеш голям?

Не съм решил още, но знам че ще участвам в математически състезания! 

Благодарим ти, Ечо, желаем ти успех от сърце!

Заявете час за среща
или просто ни позвънете да поговорим!

+359 895 560 647 Комуникационен мениджър за ЧДГ
+359 897 820 996 Комуникационен мениджър за ЧОУ

Навигация

Галерия

Работно време

Понеделник – Петък:
08:00 – 18:00

partners

© 2021 – Образователна група „Светлина“