МОН

the World Scholar’s Cup 2018 NEWS

Отборите на „Светлина“ класирани на финал в Барселона

Софийският кръг на състезанието се проведе на 27 и 28 януари 2018 г., а световният ще се състои в периода 22 – 27 юли 2018г. в Барселона.

Отново победители!

Купа и множество медали завоюваха учениците от ЧОУ „Светлина“ на националния кръг от Международното състезание по дебати на английски език. Софийският кръг за 2018 година събра над двеста участника от всички най-престижни училища в София. Иновативно училище „Светлина“ беше едно  от училищата с представяне на изключително високо ниво, като и петте отбора, с които взе участие в състезанието бяха класирани на световното първенство в Барселона 2018г.

Какво е World Scholar’s Cup?

Състезанието World Scholar’s Cup e международно състезание по дебати на английски език, което се провежда в повече от 50 държави по целия свят и има дългогодишна история в много от тях.

Състезанието е популярно на седемте континента на земното кълбо, тъй като концепцията и форматът са насочени към личностното развитие и цялостната образованост на всяко дете. Мултикултурността, позитивизмът и приятелските отношения са качествата, които възпитава състезанието в учениците и ги подкрепя изцяло в житейския им път напред.

Компоненти на състезанието

Състезанието протича в четири съревнователни части : дебат по три теми (срещу три различни отбора), писане на есе, въпроси-предизвикателства,  тест, базиран на темите на състезанието за годината по предметите история, изкуства, музика, наука, социални науки, литература и специален предмет, който тази година е в област „Човешките взаимоотношения“.

Теми на дебатите

Тази година учениците от „Светлина“ дебатираха по темите:

  1. Правят ли ни социалните мрежи по-социални?
  2. Интернет сплотява или разединява хората?
  3. Всеки в живота си е нужда да обича някого.

 

СВЕТЛИНА“ Е ФАВОРИТ НА ШОУТО НА ТАЛАНТИТЕ!

Артистичните умения и желанието за изява пред публика са безспорно едни от най-силните страни на учениците от иновативно училище „Светлина“. Как го постигат? С ентусиазъм, отдаденост и сътрудничество. Какво по-важно от това да бъдат заедно и да се наслаждават на своята екипност, да се подкрепят и да покоряват върхове, да бъдат един до друг във всеки един момент? Шестокласничката Ема Табачка го споделя пред публиката непосредствено преди музикалната си изява и дава личен  пример за това как екипността сплотява и прави хората щастливи и успешни!


Какво още им предстои на учениците в състезанието?

Това, което им предстои на участниците в състезанието е разбира се, следващата голяма цел – кръгът в Барселона и упоритата подготовка за него. „Светлина“ всяка година подготвя програма за целенасочена подготовка за световния кръг, така, че ученето продължава!

Най-добрите дебатьори в състезанието, бяха излъчени, за провеждането на демонстрационен дебат на сцена. Горди сме, че ученик от „Светлина“ беше избран за участник в него и показа едно ненадминато и вдъхновяващо представяне.

Пожелаваме си да постигнем същото и в Барселона!